HGS Cezası Nedir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Ceza Hukuku » HGS Cezası Nedir?

HGS Cezası Nedir? | Mükyen Hukuk

Öncelikle tanımından başlamak gerekirse otoyolların yanı sıra köprülerde araçların bekleme yapmadan gişelerden geçişine olanak tanıyan uygulama HGS uygulaması olarak bilinir. HGS uygulaması ile sürücülere hızlı geçiş imkanı sağlanmaktadır. Sürücülerin gişelerden geçiş sırasında ödeme yapmaması halinde sürücüler HGS cezaları ile karşılaşır. Otoyol ya da köprülerden geçerken temassız ve sıra beklemeden hızlı bir şekilde ödeme yaparak geçişe imkân tanıyan HGS için abonelik başlatmak gerekir. HGS abonesi olan sürücülerin araçlarının ön camına bir etiket yerleştirilmesi gerekir. Bu şekilde otoyol ya da köprü gişelerinden geçiş yapan sürücülerin otoyol ya da köprü ödemeleri hızlı bir şekilde alınır.

Otoyol ya da köprü geçiş noktalarına yerleştirilmiş olan kameralar aracılığı ile araç ön camında yer alan HGS barkodları okunur. Böylece geçiş sırasında ödenmesi gereken tutar sürücü hesabından otomatik olarak tahsil edilmiş olur. Sürücünün HGS hesabında bulunması gereken bakiyenin yetersiz olması halinde geçiş esnasında otomatik tahsilat yapılamayacağı için geçiş ihlali söz konusu olur. Söz konusu bu halde de ceza alınabilmektedir. HGS uygulaması sayesinde trafik akışında sıkışıklık yaşanması engellenirken sürücüler açısından da uzun bekleme süreleri ortadan kaldırılır.

HGS Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Öncelikle belirtmek gerekir ki köprü ya da otoyol gişelerinden geçiş yapan sürücünün HGS hesabındaki bakiyenin yeterli olmadığı hallerde otomatik olarak geçiş ücreti çekilemez ise söz konusu sürücüye bu halde ceza kesilebilir. Bu halde sürücünün HGS Cezası Sorgulaması yapması gerekli olur. Burada önemle vurgulamak gerekir ki sürücülerin HGS hesaplarında yeterli bakiye olmaması halinde geçiş esnasında geçiş ücreti tahsil edilemezse 15 günlük süre içerisinde borçlarını ödeyebilirler. Buna göre denilebilir ki; sürücüye ait bir HGS kartı bulunmazsa ya da yeterli bakiyesi yoksa 15 günlük süre içerisinde geçiş ihlali yapılmış sayılmaz. Bu nedenle 15 günlük süre içerisinde söz konusu bu borcun ödenmesi gerekir. HGS cezası ile ilgili sorgulama yapılacağı zaman e-devlet uygulaması üzerinden bu bilgilere ulaşılabilir. Buna ek olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nden ya da PTT üzerinden de HGS borcu için sorgulama yapılabilir.

HGS Cezası Nereye ve Nasıl Ödenir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi HGS gişelerinden geçiş ihlali yapan kişinin söz konusu ihlalin ardından 15 gün içerisinde borcunu ödemesi gerekir. Borcun ödenmemesi halinde ise ceza kesilmesi söz konusu olur. Burada önemle belirtmek gerekir ki cezalı geçiş ücreti normal ücretin 4 katı olmaktadır. Bu nedenle HGS uygulamasından ödeme yapmadan geçen kişinin sonraki 15 gün içerisinde bu borcu ödemesi daha fazla ödeme yapmaması için büyük önem taşır. Eğer söz konusu kişi bu 15 günlük süreyi kaçırmış ise öncelikle ilgili geçişi ile ilgili olarak öncelikle borç sorgulaması yapması gerekir. Borç sorgulaması için ilgili kişi online olarak e-devlet uygulaması üzerinden HGS borçları için sorgulama yapabilir. Buna ek olarak çağrı merkezi üzerinden de arama ile borç sorgusu yapılabilir. Yapılan sorgulamanın ardından cezasını ödemek isteyen sürücü Karayolları Genel Müdürlüğü internet sayfasını ziyaret ederek ödemesini yapabilir. Öte yandan söz konusu cezanın ödemesi anlaşmalı banka ATM’leri üzerinden de yapılabilir.

HGS Cezası Online Ödeme Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi otoyol ya da köprü gişelerinden geçerken ödeme yapmayan sürücüler HGS Cezaları için Online Ödeme yapacakları zaman Karayolları Genel Müdürlüğü internet sayfası üzerinden bu işlemleri yapabilirler. Geçiş ihlali sorgulama sayfası ziyaret edildiğinde söz konusu aracın plakası üzerinden sorgulama yapılarak ödeme bu sayfadan yapılabilir. Buna ek olarak anlaşmalı bankaların uygulamaya koydukları mobil işlem seçenekleri üzerinden de ödeme yapılması mümkündür.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20

Diğer Makalelerimiz: