Kenevir Ekme Suçu ve Cezası Nedir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Ceza Hukuku » Kenevir Ekme Suçu ve Cezası Nedir?

Kenevir Ekme Suçu ve Cezası Nedir? | Mükyen Hukuk

Öncelikle burada vurgulamak gerekir ki; kenevir bir tür bitkidir. Kenevir bitkisi başta endüstriyel amaçlı kullanmakta olup buna ek olarak esrar üretiminde de kullanılabilir. 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun çerçevesinde lif, tohum, sap ve benzeri amaçlarla kenevir ekimi, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlı tutulmuştur. Bu çerçevede ilgili bakanlık, bu gibi amaçlarla kenevir ekimi yapılacak yerleri tespit, ilan ve üretimini kontrol eder. Burada altını çizmek gerekir ki; eğer kenevir bitkisi, esrar üretmek amacıyla ekilmiş ise ekim yapılan yer bakanlık tarafından izin verilen yerlerden olsa dahi kenevir ekimi suç teşkil edecektir. Ayrıca burada vurgulamak gerekir ki; her ne amaçla olursa olsun izinsiz olarak kenevir yetiştirmek yasaktır. Buna göre; izinsiz yetiştirilen kenevir bitkisi, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında görevli ziraat mühendislerinin, bunların bulunmadığı yerlerde ise ziraat teknisyenlerinin vereceği rapor dahilinde mahallin en büyük mülki amirinin emri ile zabıta tarafından imha edilir ya da ettirilir.

İzinsiz Kenevir Ekimi Yapma Suçu Nedir?

İzinsiz kenevir ekimi yapma suçu ile ilgili düzenleme 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’un 23. Maddesinin 5. fıkrasında düzenlenmiştir. Kenevir ekiminden kastedilen kenevir tohumunun toprağa ekilmesinden hasadına kadar geçen süreçtir. Aşağıda 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’un 23. Maddesine yer verilmiştir.

Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun Madde 23

Lif, tohum, sap ve benzeri amaçlarla kenevir ekimi, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı'nın iznine tabidir. Bakanlık, bu gibi amaçlarla kenevir ekimi yapılacak yerleri tespit, ilan ve üretimini kontrol eder. Bu hususlara ait uygulama esasları, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikte belirlenir.

Her ne maksatla olursa olsun izinsiz olarak kenevir yetiştirmek yasaktır. İzinsiz yetiştirilen kenevir bitkisi, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında görevli ziraat mühendislerinin, bunların bulunmadığı yerlerde ziraat teknisyenlerinin vereceği rapor üzerine mahallin en büyük mülki amirinin emriyle zabıta tarafından imha edilir veya ettirilir.

İmhada kullanılacak araç ve gereçler, Jandarma Genel Komutanlığı bütçesine konulacak ödenekten sağlanır. İmha dolayısıyla ortaya çıkan masraf, sonradan izinsiz ekim yapanlardan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre tahsil edilir.

İzin belgesi almadan ya da izin belgesi almasına rağmen bilerek belgesinde belirtilen alandan fazla yerde veya izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde kenevir ekimi yapan kişi, elli günden az olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır.

Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi dört yıldan on iki yıla kadar hapis ve beşyüz günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 18/6/2014-6545/1 md.) Münhasıran kendi kullanımı için ihtiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu madde kapsamında ekim yapma ibaresinden, tohumun toprağa ekilmesinden ürünün hasadına kadarki süreç anlaşılır.

Esrar elde etmek amacıyla kenevir ekmek suçu bakımından 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 135 inci maddesinde yer alan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması ile 140 ıncı maddesinde yer alan teknik araçlarla izleme tedbirlerine ilişkin hükümler uygulanabilir.

Kenevir Ekme Suçunun Unsurları Nedir?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2021/313 sayılı kararıyla kenevir ekme suçunun unsurlarını, bu suçun uyuşturucu madde ticareti ve uyuşturucu madde bulundurma veya kullanma suçları ile ilişkisi dahilinde 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’un 3. maddesinde yer alan “Münhasıran esrar yapmak için kenevir ekilmesi ve her ne şekilde olursa olsun esrarın ihzar, ithal, ihraç ve satışı yasaktır” şeklindeki düzenleme ile münhasıran esrar elde etmek için kenevir ekilmesi ve her ne şekilde olursa olsun esrarın ihzar, ithal, ihraç ve satışı yasaklanmıştır.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20

Diğer Makalelerimiz: