Şirketlerin Halka Açılması İşlemlerinde Hukuki Süreç Nedir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Şirketler Hukuku » Şirketlerin Halka Açılması İşlemlerinde Hukuki Süreç Nedir?

Şirketlerin Halka Açılması İşlemlerinde Hukuki Süreç Nedir? | Mükyen Hukuk Bürosu

Öncelikle belirtmek gerekir ki; şirket paylarının Borsa İstanbul’un ilgili pazarında işlem görebilmesi için halka arza yönelik izahnamenin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanması gerekir sonrasında ise söz konusu şirket paylarının halka arz edilmesi ve Borsa İstanbul yönetimi tarafından payların borsa kotuna alınması gerekir. Bu bağlamda Borsa İstanbul kotuna alınma, borsada sürekli işlem görmesi talep edilen payların ilgili şartları taşımaları halinde söz konusu pazarda işlem görmesinin kabul edilmesi anlamına gelir. Borsamıza ve Sermaye Piyasası Kuruluna başvuru öncesinde şirketlerin yapmaları gereken ön hazırlık işlemleri ise aşağıda açıklanmıştır:

Öncelikle burada vurgulamak gerekir ki; bir şirketin halka açılarak borsada işlem görmesi ile ilgili şirket içinde ve dışında yapılacak bir dizi işlem olduğu için bir çalışma grubunun oluşturulması gerekir. Söz konusu bu çalışma grubu orta düzey yöneticiler, finans departmanında ve halkla ilişkilerde görevli kimselerden oluşur. Çalışma grubunun Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kuruluna başvurmadan önce yapılması gereken işlemlerin listesini çıkarması yararlı olur.

Ayrıca şirket paylarının halka arzı için bir aracı kuruluş aracılığı ile aracılık sözleşmesi imzalanması gerekir. Söz konusu bu aracılık sözleşmesinin tarafları şirket ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş aracı kuruluşlardır. Burada altını çizmek gerekir ki; halka arzdaki yetkili aracı kuruluşların listesi Sermaye Piyasası Kurulunun internet sitesinde yer alır. Söz konusu bu aracılık sözleşmesi tek bir aracı kuruluşla yapılabileceği gibi halka arz tutarı arttıkça birden fazla aracı kuruluşun bulunduğu bir konsorsiyum ile de yapılabilir.

Halka açılmaya karar veren şirket, esas sözleşmesinde yer alan sermaye piyasası mevzuatı açısından gerekli değişiklikleri yapmak için hazırladığı tadil tasarılarını Sermaye Piyasası Kuruluna sunmalıdır.

Burada vurgulamak gerekir ki; halka açılma öncesinde şirket esas sözleşmesinin Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatına uygun hâle getirilmesi için çeşitli değişiklikler yapılması gerekir. Şirketin esas sözleşmesinde borsada işlem görecek payların devir ve tedavülünü kısıtlayıcı, ortakların haklarını kullanmalarını engelleyici hükümler mevcut ise söz konusu bu hükümlerin esas sözleşmeden çıkarılması gerekir. Şirket bu amaç ile hazırlamış olduğu madde tadil tasarılarını Sermaye Piyasası Kuruluna sunar.

Halka Arz Edilecek Paylar Nelerdir?

Halka arz edilecek paylar ile ilgili düzenleme Türk Ticaret Kanunu 346. Maddesinde yer alır ve ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Türk Ticaret Kanunu Madde 346

Esas sözleşmede taahhüt edilmiş olup da taahhüt sahiplerince, şirketin tescilinden itibaren en geç iki ay içinde halka arzedileceği esas sözleşmede belirtilmiş ve ayrıca garanti edilmiş bulunan nakdî payların karşılıkları satıştan elde edilen gelirden ödenir. Pay senetlerinin halka arzedilmesi sermaye piyasası mevzuatına göre yapılır. Satış süresinin sonunda, payların itibarî değerlerinin, varsa çıkarma priminin karşılığı şirkete, giderler düştükten sonra kalan tutar ise, pay senetlerini halka arzeden pay sahiplerine ödenir.

Halka arzedilip de süresinde satılmayan payların bedellerinin tamamı, süresinde halka arzedilmeyen payların bedellerinin ise, yüzde yirmi beşi iki aylık süreyi izleyen üç gün içinde ödenir.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20