Deniz Ticareti Hukuku Avukatı Nedir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Ticaret Hukuku » Deniz Ticareti Hukuku Avukatı Nedir?

Deniz Ticareti Hukuku Avukatı Nedir? | Mükyen Hukuk Bürosu

Deniz Ticareti Hukuku ile ilgili düzenleme Deniz İş Kanununda yer alır. İlgili kanunda bu kanunun kapsamı “Bu kanun denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk Bayrağını taşıyan ve yüz ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akti ile çalışan gemi adamları ve bunların işverenleri hakkında uygulanır. Aynı işverene ait gemilerin grostonilatoları toplamı yüz veya daha fazla olduğu veyahut işverenin çalıştırdığı gemi adamı sayısı 5 veya daha fazla bulunduğu takdirde birinci bent hükmü uygulanır. Bu kanunun uygulanmasında; sandal, mavna, şat, salapurya gibi olanlar da (gemi) sayılır. Cumhurbaşkanı, ekonomik ve sosyal gerekler bakımından bu kanun hükümlerini yukardaki bentlerin kapsamı dışında kalan gemilerle gemi adamlarına ve bunların işverenlerine kısmen veya tamamen teşmile yetkilidir. Yukardaki bentlerde yazılı gemilerin bu kanun kapsamına alınmaları sebebiyle yapılabilecek itirazlar Çalışma Bakanlığı tarafından incelenerek karara bağlanır. Bu itirazlar kanunun uygulanmasını durduramaz.” şeklindeki ifadelerle belirtilmiştir.

Deniz Ticareti Hukuku Avukatı Kimdir ve Görevleri Nelerdir?

Deniz Ticareti Hukuku avukatı, deniz ticareti hukuku alanında uzmanlaşmış ve bu alandaki dosyalarla ilgilenen avukatlara denir. Burada vurgulamak gerekir ki; deniz ticareti avukatının iş alanı çok geniştir. Bu bağlamda deniz ticareti avukatının yaptığı işler arasında şirketlere uluslararası anlaşmalarda danışmanlık vermek, navlun sözleşmesi hazırlamak ve bu sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesi amacıyla hukuki destek sağlamak, konşimentolar ile ilgili hukuki destek vermek, gemi üzerindeki ipoteğin kaldırılması, donatanın yüke ve personele olan sorumluluklarından kaynaklanan sorunların çözümünde hukuki destek sağlamak gibi işler örnek verilebilir. Deniz Ticareti Avukatının işlerinden birisi de yazılı akit hazırlamaktır. Yazılı aktin şekli ile ilgili düzenleme Deniz İş Kanunu 6. Maddesinde yer alır ve ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Deniz İş Kanunu Madde 6

Bu kanuna göre yapılacak yazılı akitlerde aşağıdaki hususların bulunması gerekir:

  1. İşverenin adı ve soyadiyle ikametgah adresi,
  2. Gemi adamının adı, soyadı, doğum tarihi ve yeri, sicil numarası ve ikametgah adresi,
  3. Gemi adamının çalışacağı geminin ismi, sicil numarası, grostonilatosu ve kaydedildiği sicil dairesi (Gemi adamının aynı işverenin muhtelif gemilerinde çalışması ihtimali mevcutsa, bu hizmet aktinde ayrıca belirtilir.)
  4. Aktin yapıldığı yer ve tarih,
  5. Gemi adamının göreceği iş,
  6. Gemi adamının hizmete başlıyacağı tarih ve yer,
  7. Hizmet aktinin belli bir süre için yapılmış olup olmadığı, belli bir süre için yapılmış ise süresi veya sefer üzerine ise hangi sefer olduğu,
  8. Kararlaştırılan ücret esası ile miktarı,
  9. Ücretin ödeme zamanı ve yeri ile zorunlu tutulan işverenler için gemi adamının ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının ödeneceği banka özel hesap numarası,
  10. Avans şartları,
  11. Diğer iş şartları,
  12. Tirimciler ve ateşçiler ile yapılacak hizmet akitlerinde 25/5/1959 gün ve 7292 sayılı kanunla onanan sözleşmenin özeti.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20