Gemi ve Yatların Yabancı Ülkelerde Tescili Nedir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Ticaret Hukuku » Gemi ve Yatların Yabancı Ülkelerde Tescili Nedir?

Gemi ve Yatların Yabancı Ülkelerde Tescili Nedir? | Mükyen Hukuk Bürosu

Öncelikle belirtmek gerekir ki; gemi ve yatların yabancı ülkelerde tescili ile ilgili düzenlemek Türk Ticaret Kanunu ve Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanununda yer alır.

Gemi Tescilinin İçeriği Nedir?

Gemi tescilinin içeriği ile ilgili düzenleme Türk Ticaret Kanunu 960. Maddesinde yer alır ve ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Türk Ticaret Kanunu Madde 960

  1. Tescil istemiyle birlikte aşağıdaki hususlar bildirilir:
    • a) Geminin adı.
    • b) Türü ve yapımında kullanılmış olan esas malzeme.
    • c) Bağlama limanı.
    • d) Belirlenmesi mümkünse, yapıldığı yer ve kızaktan indiği yıl.
    • e) Resmî ölçme sonuçları ve makine gücü.
    • f) Geminin maliki;
      1. Gerçek kişi ise, adı ve soyadı, T.C. kimlik numarası, varsa ticaret unvanı ve kayıtlı bulunduğu ticaret sicili müdürlüğü ile sicil numarası.
      2. Ticaret şirketi ise, şirketin türü, ticaret unvanı ve tescil olunduğu ticaret sicili müdürlüğü ile sicil numarası.
      3. Diğer tüzel kişilerden ise, adı ve merkezi.
      4. Donatma iştiraki ise, tacir sıfatına sahip olduğu takdirde ticaret unvanı ile paydaş donatanların ad ve soyadları, varsa T.C. kimlik numarası ile gemi paylarının miktarı ve varsa gemi müdürünün adı ve soyadı ve T.C. kimlik numarası.
    • g) İktisap sebebi.
    • h) Türk Bayrağını çekme hakkına esas oluşturan sebepler.
    • i) 955 inci maddenin üçüncü fıkrasında yazılı hâlde temsilcinin adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adresi.

Gemi Tescilinde Tescil Hususları Nelerdir?

Gemi tescilinde tescil hususları ile ilgili düzenleme Türk Ticaret Kanunu 963. Ve 964. Maddesinde yer alır ve ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Türk Ticaret Kanunu Madde 963

  1. Bir geminin kaydında 960 ıncı maddenin birinci fıkrasının (a) ilâ (g) ve (i) bentlerinde yazılı hususlarla ölçmeyi ispatlayan belgenin niteliği, geminin kaydolunduğu gün ve sicil numarası sicile geçirilir. Geminin malik veya maliklerinin vatandaşlığı, geminin bir ticaret şirketine, diğer bir tüzel kişiye veya donatma iştirakine ait olması hâlinde, Türk gemisi sayılabilmesi için gerekli nitelikleri taşıdığı hususu ayrıca sicile kaydedilir. Kayıt, yetkili sicil memuru tarafından imzalanır.
  2. Gemi henüz tescil edilmeden önce herhangi bir kişi kendisinin malik olduğunu ileri sürerek tescil isteminde bulunan kişinin mülkiyetine itiraz ederse, gemi tescil edilmekle beraber itiraz eden lehine sicile şerh verilir.
  3. Gemi, yapı hâlindeki gemilere özgü sicile tescil edilmişse, o sicile kayıtlı bulunan gemi ipotekleri, sahip oldukları dereceler saklı kalmak şartıyla, gemi siciline resen geçirilir. Geminin tescil olunduğu, yapı hâlindeki gemilere özgü sicili tutan memura bildirilir.

Türk Ticaret Kanunu Madde 964

  1. Gemi siciline tescil edilen hususlarda meydana gelen değişikliklerin sicile geçirilmek üzere bir dilekçe ile sicil müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.
  2. 941 inci maddenin birinci fıkrası gereğince Türk Bayrağı yerine diğer bir bayrak taşımasına izin verilmiş olan geminin ne süreyle Türk Bayrağı çekemeyeceği sicil müdürlüğüne bildirilir ve bu husus tescil edilir. İzin sona erer veya geri alınırsa bu olgu da tescil olunur.
  3. Gemi kurtarılamayacak şekilde batar veya tamir kabul etmez bir hâle gelir yahut her ne suretle olursa olsun Türk Bayrağını çekme hakkını kaybederse, bu hususların da gecikmeksizin sicil müdürlüğüne bildirilmesi gerekir.
  4. Birinci ilâ üçüncü fıkralara göre yapılması gereken istemleri gemi maliki ve donatma iştirakinde gemi müdürü de yapmak zorundadır. İstemde bulunması gerekenler birden fazla ise bunlardan birinin istemi yeterlidir. Malik birden fazla kişi tarafından temsil edilen bir tüzel kişiyse aynı esas geçerlidir.
  5. Değişikliğin tesciline 960, 961 ve 963 üncü maddeler nitelikleriyle bağdaştığı ölçüde uygulanır.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20