Vergi Mahkemesi Nedir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Vergi Hukuku » Vergi Mahkemesi Nedir?

Vergi Mahkemesi Nedir? | Mükyen Hukuk Bürosu

Öncelikle vurgulamak gerekir ki; vergi mahkemeleri vergi uyuşmazlıklarında ilk derece yargılamasının yapıldığı mahkemeler olarak tanımlanır. Konu alanı 2576 sayılı kanun tarafından belirli uyuşmazlıklarla sınırlandırıldığı için vergi mahkemeleri özel bir mahkeme niteliği taşır ve yalnızca söz konusu bu konu alanına giren uyuşmazlıklar vergi mahkemelerinde çözülür. 2576 sayılı kanun çerçevesinde vergi mahkemelerinde çözülecek uyuşmazlık konusunun miktarı 2020 yılı için 53.000 Türk Lirasını aşmayan davalar tek hakimli olacak şekilde görülür. Söz konusu bu sınırın üzerindeki davalar ise kurul halinde 3 kişilik heyet tarafından görülür.

Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu Nedir?

2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun 2. Maddesinde vergi mahkemelerinin kuruluşu ile ilgili düzenlemeler yer alır, ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun Madde 2

  1. Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumları ve iş hacmi gözönünde tutularak Adalet Bakanlığınca kurulur ve yargı çevreleri tespit olunur.
  2. Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin kuruluş ve yargı çevrelerinin tespitinde, İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Gümrük ve Tekel Bakanlığının görüşleri alınır.
  3. Bu mahkemelerin kaldırılmasına veya yargı çevrelerinin değiştirilmesine, İçişleri, Maliye Bakanlıkları ile Gümrük ve Tekel Bakanlığının görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir.
  4. (Değişik: 30/4/2013-6460/4 md.) Aynı yargı çevresinde birden fazla idare veya vergi mahkemesinin faaliyet gösterdiği hâllerde, özel kanunlarda başkaca hüküm bulunmadığı takdirde, ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak, mahkemeler arasındaki iş bölümü Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenebilir. Bu kararlar Resmî Gazete’de yayımlanır. Mahkemeler, tevzi edilen davalara bakmak zorundadır.
  5. Bu mahkemelerin kurulmaları, kaldırılmaları ve yargı çevrelerinin değiştirilmeleri hakkındaki kararlar Resmi Gazetede yayımlanır.

Vergi Mahkemelerinin Görevleri Nelerdir?

2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun 6. Maddesinde vergi mahkemelerinin görevleri ile ilgili düzenlemeler yer alır, ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun Madde 6

Vergi mahkemeleri:

  • a) Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davaları,
  • b) (a) bendindeki konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasına ilişkin davaları,
  • c) Diğer kanunlarla verilen işleri,

Çözümler.

Vergi Uyuşmazlıklarında Vergi Mahkemesinin Rolü Nedir?

Vergi uyuşmazlıklarında vergi mahkemesinin rolü ile ilgili düzenleme İdari Yargılama Usulü Kanunu 37. Maddesinde yer alır ve ilgili kanun maddesine aşağıda yer verilmiştir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu Madde 37

Bu Kanununa göre vergi uyuşmazlıklarında yetkili mahkeme:

  • a) Uyuşmazlık konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen,
  • b) (Ek: 10/6/1994-4001/17 md.) Gümrük Kanununa göre alınması gereken vergilerle Vergi Usul Kanunu ğereğince şikayet yoluyla vergi düzeltme taleplerinin reddine ilişkin işlemlerde; vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren,
  • c) Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Kanunun uygulanmasında, ödeme emrini düzenleyen,
  • d) Diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işlemi yapan, Dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesidir.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20