Ev Alırken Tapuda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Gayrimenkul Hukuku » Ev Alırken Tapuda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ev Alırken Tapuda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? | Mükyen Hukuk

Öncelikle belirtmek gerekir ki ev satın alırken tapuda dikkat edilmesi gereken ilk husus söz konusu evin iskanı olup olmamasıdır. Tanımlamak gerekirse; iskan, bir binanın, hazırlanmış olan projesine uygun olarak inşasının tamamlandığını gösteren belge olarak tanımlanır. Burada önemle vurgulamak gerekir ki; iskan belgesi olmayan binalar yasa dışıdır ve söz konusu yapılar hakkında yıkım kararı verilebilir. Eğer kişinin satın alacağı yapı ya da daire sıfır değilse satın alma işleminden önce söz konusu yapının projesine uygun şekilde inşa edilip edilmediği yani iskanının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ev satın alma işlemi için diğer bir dikkat edilmesi gereken husus ise; bilinen, tanınan ve sektörde tecrübesi olan gayrimenkul firmalarını seçmektir. Bu durumun nedeni ise yine iskan ile alakalıdır. Çünkü iskan söz konusu yapının inşaasının tamamlanmasının ardından verilir ve binayı inşa eden şirket iskan alınmasının ardından yapının planında değişiklik yapmayı planlayabilir ancak güvenilir inşaat firmalarında böyle bir durum meydana gelmez.

Öte yandan ev satın alma işleminden önce mutlaka evin tapusunu görmek isteyin. E-devlet ya da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü web sitesinden tapu ve parsel sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Buna ek olarak satın alma işleminden önce söz konusu yapının borcunun olup olmadığını öğrenmek gerekir. Bu işlem için söz konusu mülkün bağlı olduğu belediyeye başvurarak ilgili mülkün vergi borcu da dahil olmak üzere üzerinde herhangi bir borcun olmadığı öğrenilmelidir. Tapuda ev satın alma işleminden önce ayrıca söz konusu evin DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) poliçesinin olup olmadığını öğrenmek gerekir. Burada vurgulamak gerekir ki; zorunlu deprem sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır ve bu poliçenin her yıl yenilenmesi gerekir. Ayrıca tapu işlemleri sırasında ev için DASK yapılması gerekir. Burada belirtmek gerekir ki; eğer söz konusu evi konut kredisi ile satın alıyorsanız bu halde kredi kullandığınız banka satın alınacak olan ev için deprem sigortasını yapar. Ancak eğer söz konusu ise peşin alacaksanız bu halde evin sahibinin deprem sigortası yaptırması gerekir. Tüm bu işlemlerin ardından satın alma işlemi için tapu dairesine gidilip tapu harcı ödenir. Burada belirtmek gerekir ki söz konusu bu harcın yarısını satıcı, yarısını ise alıcı öder.

Ev Alırken Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

  • Kimlik belgesi,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf,
  • Alım-satım işlemi birinin adına vekaletname yolu ile başkası tarafından yapılıyor ise vekaletname,
  • DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) poliçesi,
  • Emlak beyan değerinin ilgili belediyeden alınmış olması ve işlemin yapıldığı yıla ait olması gerekir.
  • İşlem için gerekli harçların da satış anından önce ödendiğine dair dekontların hazır olması gerekir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi ev almanın ilk aşaması tapudur. Tapu kaydı ile bir evin gerçekten size olduğu hukuki olarak kanıtlanmış olur. Bu nedenle ev alırken tapuda dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır;

  • Söz konusu evin sahibi kimdir ve ev kim tarafından satılmaktadır.
  • Yapının kat irtifakı ve iskan durumu
  • Arazi ve ev büyüklüğü
  • Evin sağlamlık durumu İlgili mülkün hesaplanmış değeri
  • Satış sözleşmesi ve mülkü satanın satış nedeni nedir öğrenilmelidir.
  • Evin abonelikleri ve vergileri

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20