Çifte Vatandaşlık Nedir?

Anasayfa » Faaliyet Alanlarımız » Yabancılar Hukuku » Çifte Vatandaşlık Nedir?

Çifte Vatandaşlık Nedir? | Mükyen Hukuk Bürosu

Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; çifte vatandaşlık, bir kişinin aynı anda birden çok ülkenin vatandaşlık hakkını kazanması olarak tanımlanır. Çifte vatandaşlık hali genellikle insanların kendi ülkesinin vatandaşı iken, bir başka ülkenin vatandaşı olma hakkını kazanması ile gerçekleşir. Çifte vatandaşlık aynı zamanda çoklu vatandaşlık olarak da bilinir.

Çifte Vatandaşlık Nasıl Alınır?

Öncelikle vurgulamak gerekir ki; Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Brezilya, Çekya, Ermenistan, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İspanya, İsrail, Kanada, İtalya, İsveç, İsviçre, Kıbrıs, Meksika, Norveç, Mısır, Romanya, Portekiz ve Şili gibi birçok ülke çifte vatandaşlığa izin vermektedir. Türkiye de çifte vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Bu nedenle çifte vatandaşlık almak isteyen kişilerin ilk olarak başvurmayı düşündükleri ülkenin çifte vatandaşlığa izin verip vermediğini araştırması gerekir. Çifte vatandaşlık hakkı evlilik, evlat edinme ya da yetkili makam kararıyla alınabilir. Ayrıca burada belirtmek gerekir ki; çifte vatandaşlık alınırken uygulanacak olan işlemler her ülkeye göre farklılık gösterir.

Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Türkiye vatandaşlarının çifte vatandaşlık alabilmesi için aşağıda belirtilen şartları sağlamaları gerekir.

  • Bir Başka Devletin Vatandaşlığını Kazanmak: Türkiye vatandaşlığı dışında başka bir devlet ile de vatandaşlık bağı kurulması gerekir.
  • İki Devletin de Çifte Vatandaşlığa İmkan Tanıyor Olması Halinde: Türkiye vatandaşının başvurduğu ülkenin de çifte vatandaşlık statüsünü tanımış olması gerekir. Burada önemle vurgulamak gerekir ki; Hollanda gibi bazı ülkeler, kendi vatandaşlıklarının tanınması halinde, diğer vatandaşlık haklarından vazgeçilmesi kuralını benimser.
  • Bildirimde Bulunmak: Türkiye vatandaşlığına ek olarak bir başka devletin daha vatandaşlık hakkını kazanmış olan Türkiye vatandaşları, bu bilgiyi ilgili devlet kurumlarıyla paylaşmak ile yükümlüdür. Söz konusu durum, 5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu’nun 44. Maddesinde “Herhangi bir nedenle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin, bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri ve yapılacak inceleme sonucunda kayden aynı kişiler olduklarının tespiti halinde, nüfus aile kütüklerindeki kayıtlarına çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama yapılır.” şeklindeki ifade ile düzenlenmiştir. Söz konusu bu bilgilendirmenin yapılmasının ardından ilgili kişilerin nüfus aile kütüklerine çifte vatandaş olduğuna dair ibare eklenir.

Çifte Vatandaşlık Hakları Nelerdir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki; çifte vatandaşlık avantajlarından en önemlisi, söz konusu kişiler iki pasaport sahibi olduğu için iki ülke arasında vize işlemleriyle uğraşmadan kolaylıkla seyahat edilebilmeleridir. Çifte vatandaşlık haklarından bir diğeri de ikinci vatandaşlığın elde edildiği ülkede kişilerin mülk edinilebilmesidir. Buna göre ilgili kişiler hem Türkiye’de hem de vatandaşı olunan ikinci ülkede de mülk sahibi olabilir.

Mükyen Hukuk Bürosu uzman avukatlarından randevu almak için:

Randevu Al
0216 784 43 20